1-3 Läsloggböcker

Loggbok 1- Etablering
Jag läser Arthur och Minimojerna av Luc Besson, en lättläst barn-/ungdomsbok från 2002 som både har filmatiserats och fått flertalet litterära och filmatiserade uppföljare. Det svenska omslaget är enligt mig mycket vackrare och mer tilldragande än originalet.
Från bokens första sida är det tydligt att detta är en bok som är skriven för äldre barn. Vi introduceras för den unge pojken Arthurs mormor, som beskrivs på samma sätt som ett 10-årigt barn skulle kunna se en tant i 60-års åldern. Stilen i skrivandet är charmigt och lätt, men inte sämre för det.
Boken fastsäller snabbt relationen mellan Arthur och hans mormor och det är bland det sötaste jag läst. Följande är ett citat ifrån mattaffären:
Arthur tar i av alla krafter för att få isär de två kundvagnarna som uppenbarligen är fullständigt betagna i varandra. Han går ifatt mormor som redan är på väg in i en av affärrens fyra gångar, med inköpslistan i ena handen. Arthur glider på sulorna över golvet. Det är det effektivaste sättet att bromsa vagnen. Han ställer sig nära mormor för att ingen annan ska höra.
”Hör du, mormor, försökte han inte stöta på dig, den där konstapeln”, frågar han framfusigt.
Mormor blir lite ställd, men ingen tycks ha hört något. Hon harklar sig lite och söker efter ord.
”Men …Arthur! Var har du fått det där ifrån?” undrar hon förvånat.
”Men det är sant, ju! Så fort han ser dig går han som en anka och ser ut som om han tänker äta upp sin mössa. Och så alla ’fru Suchlot’ hit och ’fru Suchlot’ dit!”
”Sluta nu, Arthur!”, säger mormor torrt. ”Tänk på vad du säger. Man jämför inte folk med ankor”, säger hon förnärmat.
Arthur rycker på axlarna men han är långt ifrån övertygad om att han har varit oartig eftersom han bara påpekade sanningen.
Jag fascineras över hur författaren kan klämma in så mycket information med så lite text. Han hoppar över ”onödiga detaljer” och varje sak som han skriver fascinerar mig. Ingen mening är tråkig.

Loggbok 2 karaktärerna
Hittills i boken har bara ett fåtal karaktärer dykt upp. Övriga bikaraktärer kommer ansluta sig senare, men till dess skriver jag om dem som jag fått läsa om.
Bokens huvudkaraktär är Arthur, en pojke på nyss fyllda 10 år som bor hos sin mormor. Hans föräldrar är bortresta och jobbar långt bort, och detta gör honom ledsen, men han håller modet uppe och hans mormor, som är världens mysigaste tant, hjälper till genom att lysa upp hans vardag på samma sätt som han gör hennes tomma hus till en med fantasifylld plats. Arthur är nämligen en uppfinnare. Han bygger till exempel bevattningssystem av sugrör och bambustänger till mormors rovor i trädgården, och när han inte gör det försvarar han sin hund Alfred i fantasistrider mot lejon på Afrikas savanner. Arthur är modig, kvicktänkt och godhjärtad.
Arthur bor med sin 60-åriga mormor, fru Suchlot. Hon är en stolt och förnuftig kvinna som älskar Arthur mer än allt annat. Då och då nämns hennes make Archibald, som hon saknar så otroligt, lika så Arthur. Mormorn och Archibald reste runt mycket i Afrika, så hemma i huset har fru Suchlot ett helt rum fyllt med antikviteter. Varför Archibald är borta är lite av ett mysterium. En natt gick han ut med en stjärnkikare på husets bakgård och han har inte synts till sen dess.
Herr Davido är en elak man som vid Archibalds frånvaro försöker köpa huset av fru Suchlot. Han känner ingen sympati för varken henne eller Arthur när han hotar med att vräka dem ur huset och gör allt i sin makt för att göra livet miserabelt för dem

Loggbok 3- Miljöbeskrivningar
Besson beskriver inte mycket av den allmänna miljön utan fokuserar mer bara mer på de små detaljerna. Han pratar inte om människorna omkring huvudkaraktärerna även om de befinner sig i en mataffär eller på ett stort torg. Jag tycker att det är bra. Det är lättare att behålla fokus på historien om man inte lägger så stor vikt med omgivningen, för att inte tala om att historien går mycket snabbare framåt, vilket alltid är bekvämt för någon som mig som inte orkar läsa alldeles för mycket onödiga detaljer. Extremt vacker stil på skrivandet har han, eller då kanske man ska ge tack till översättaren också då bokens originalspråk är engelska.
 
 
Kommentarer
Postat av: Katarina

Amanda; liksom Besson har en fantastisk förmåga att beskriva människor och miljöer på ett levande, målande sätt utan att för den skull grotta ner sig för mycket så att det blir omständligt så känner jag också när jag läser text av dig. Du har ett otroligt fin sätt att uttrycka dig och när man läser dina inlevelsefulla loggar som har förmåga att fokusera på det lilla i det stora så vill man genas läsa hela boken också. Ser fram emot logg 4 och 5 för att se vad du har att säga om handling/konflikter, vändpunkt och avslutning.

2014-03-09 @ 12:28:14

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-post: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback